Veelgestelde vragen

Over de NoSUPcup

1. Waar staat NoSUP voor?

NoSUP staat voor No Single Use Plastics. Dit soort plastic wordt maar één keer gebruikt en daarna weggegooid., zoals dat ook met wegwerpbekers wordt gedaan. Deze bekers lijken van karton maar aan de binnenkant zit bijna altijd een laagje plastic. 

 

Single-use plastics worden in een paar seconden gemaakt, enkele minuten gebruikt en hebben wel honderden jaren nodig om af te breken. Veel single-use plastics komen op straat en in de natuur terecht, of worden met de rest van het afval verbrand. Beide opties zijn erg schadelijk voor het milieu.

 

NoSUP biedt een alternatief voor deze wegwerpbeker met haar NoSUPcup. Samen kunnen we het verbruik van single-use plastics verminderen, en zo de omvang van de plasticsoep aanpakken!

2. Waar kan ik de NoSUPcup krijgen en terugbrengen?

Het overzicht van alle deelnemende locaties vind je op onze homepage. Doet jouw favoriete koffie-locatie nog niet meer met de NoSUPcup? Vertel ze dan ons verhaal! Als ze via jou deelnemer worden maak je kans op je eigen persoonlijke NoSUPcup! 

 

We opereren nu alleen nog in Utrecht maar we proberen zo snel mogelijk ook in andere steden te starten. Zo kun je straks zelfs je NoSUPcup mee de trein in nemen en op je plaats van bestemming weer inleveren!

3. Waar is de NoSUPcup van gemaakt?

De cup is volledig gemaakt van BPA-vrij PP. Dat is inderdaad nog steeds plastic, maar dit keer niet voor eenmalig gebruik en komt de beker niet op straat of bij het afval terecht! Dankzij een speciale productiemethode is het materiaalgebruik minimaal, waardoor de beker een zeer lage CO2 footprint heeft, zonder in te leveren op de sterke en isolerende werking van de beker. Daarnaast kan PP heel goed gerecycled worden en kunnen we wellicht op termijn van oud of kapotte NoSUPcups weer nieuwe maken.

 

NoSUP doet ook onderzoek naar het produceren van bekers van duurzamere materialen dan plastics. Helaas zijn er op dit moment nog geen geschikte materialen die over de totale levenscyclus veel duurzamer zijn en een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. Zodra er een goed alternatief is schakelen wij om! Heb jij een goed idee? Laat het ons weten!

4. Hoe vaak gaat de NoSUPcup mee?

Tests wijzen uit dat de beker zelfs na 500 keer gebruiken nog in goede staat is. 

5. Wat gebeurt er met een NoSUPcup die stuk is?

Kapotte bekers worden door ons ingezameld en terug gebracht naar de leverancier. Deze recyclet de bekers, waarna er nieuwe producten van worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld kinderwagens. Dat we het plastic niet direct voor een nieuwe NoSUPcup kunnen gebruiken heeft met voedselveiligheid te maken. We doen hier wel onderzoek naar om te kijken of we dit in de toekomst wel kunnen gaan doen!

6. Waarom moet ik 1 euro voor mijn NoSUPcup betalen?

De 1 euro wordt gebruikt als een soort statiegeld. Hierdoor weten we zeker dat de beker weer terug gebracht wordt en niet in het afval of op straat beland. Je mag de beker natuurlijk ook bij je houden en hem zelf elke keer opnieuw laten vullen. 

7. Ik gooi mijn koffiebeker altijd netjes in de (recycle) afvalbak, dat is toch ook goed?

Helaas kunnen koffiebekers door het plastic laagje aan de binnenkant niet gerecycled worden. Deze worden, ook al zitten ze in de recycle bak, met de rest van het restafval verbrand. Bij het verbranden komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast zijn er voor elke koffiebeker die gebruikt wordt weer nieuwe grondstoffen nodig. Zo blijven we de aarde uitputten. Het is dus sowieso beter om de bekers her te gebruiken dan om ze weg te gooien, zelfs als we ze in de toekomst zouden kunnen recyclen!

 

Vragen over NoSUPcup Partnerschap

9. Hoe word ik partner?

Leuk dat je partner wilt worden! Laat je gegevens achter via dit aanmeldformulier, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

10. Wat kost het om partner te worden van NoSUPcup?

De bekers zelf kosten je niets. Je betaalt ons € 1 per beker, maar reken je door aan je klant die € 1 waarborg betaalt. Het gaat dus niet om een aankoop, maar om statiegeld. Mocht het nodig zijn dan nemen wij de bekers terug voor de waarborgprijs.

 

Als pilot-partner betaal je een service fee van € 35 per maand per locatie. Daarvoor krijg jij:

  • Gebruik van de bekers en het starterskit inclusief poster, sticker en flyers
  • Vermelding op de website als partner NoSUPcup
  • Afleveren en ophalen van de bekers (bij overschot)
  • Terugname van kapotte bekers met teruggaaf van de borg.

11. Kan ik mijn abonnement makkelijk opzeggen?

We hopen natuurlijk dat je voor altijd fan blijft van NoSUPcup. Bevalt het gebruik toch niet, of wil je om een andere reden stopzetten? Je abonnement is maandelijks opzegbaar, en wij nemen altijd de bekers terug voor de waarborgprijs. Je bent als partner van NoSUPcup flexibel en loopt geen risico.

12. Moet ik mijn bekers zelf schoonmaken?

Op dit moment bieden wij de NoSUPcup alleen aan bij locaties die zelf spoelfaciliteiten hebben. We werken echter hard aan een additionele service, waar wij spoelen uit handen nemen. Zo kunnen ook To-Go locaties zonder spoelfaciliteiten deel worden van de NoSUP-community!

 

Interesse in NoSUPcup maar geen spoelfaciliteiten? Laat hier je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op.

13. Ik ben geen horeca ondernemer maar ik serveer wel koffie voor werknemers in mijn bedrijf, kan ik ook mee doen?

Ja zeker! De NoSUPcup maakt wegwerpbekers in jouw kantoor en catering overbodig. Minder afval en een duurzame uitstraling? Neem contact op! Binnen een bedrijf is een statiegeldsysteem vaak onnodig. Samen kijken we naar wat de beste manier is om de herbruikbare bekers binnen jouw bedrijf te te introduceren.